Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τσουχτερά πρόστιμα για παραλείψεις στους τιμοκαταλόγους

απόδειξη-εστιατόριοΗ ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» ν.Σερρών, με δελτίο τύπου επισημαίνει στα μέλη της τους κινδύνους υψηλών προστίμων, για παραλείψεις στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων τους. Αναλυτικά στην ανακοίνωση που την υπογράφει ο πρόεδρος Σωτηρης Κοτσαμπάς και η γραμματέας Μελπομένη Σπλήνα αναφέρει:


Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με επιστολή που μας απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων  ( ΠΟΕΣΕ)  

σας ενημερώνουμε για 2 αλλαγές στην σύνταξη των τιμοκαταλόγων σύμφωνα με τη νέα Κωδικοποίηση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄2090/31-7-2014) και το άρθρο 91.


  1. Στην παράγραφο 1 αναφέρεται:


«Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη αλά-κάρτ με τις αντίστοιχες τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ύπαρξη τιμοκαταλόγων με τιμές προ και μετά ΦΠΑ (δηλαδή σε 2 στήλες όπως ήταν η προηγούμενη ΔΙΕΠΠΥ) δεν συνιστά παράβαση


  1. Επίσης στην παράγραφο 3 αναφέρεται:


«Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:

α. Με τη μερίδα (δεν προσδιορίζεται πλέον το βάρος μερίδας όπως στην προηγούμενη ΔΙΕΠΠΥ)

β. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος.»

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε:

Ο τιμοκατάλογος συντάσσεται στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Αναρτάται σε εμφανές σημείο στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου του καταστήματος. Διατίθεται σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία.

Προσοχή η έλλειψη τιμοκαταλόγου επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ και η υπέρβαση τιμής ανά είδος 500 ευρώ. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Επίσης η έλλειψη ενδείξεων (είδος ελαίου και χρήση, κατεψυγμένο, προμαγειρευμένο, προτηγανισμένο, προϊόν ΠΟΠ κτλ) επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄2044/22-8-2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια: